מרש"ל נתניה, מרכז רב שירותים לעיוורים ולקויי ראייה, המופעל על ידי עיריית נתניה, מספק שירות סוציאלי, שירותי שיקום ופנאי עבור עיוורים ולקויי ראייה מהעיר והסביבה. ביום משמעותי זה, המרכז מציין את תפקידו החיוני של כתב הברייל, המאפשר לעיוורים גישה לשפה, לקריאה ולמידע.
למרות חשיבותו, כתב הברייל כמעט ואינו נלמד כיום, והערכות מצביעות על כך שרק כ-600 אנשים בישראל יודעים לקרוא אותו באופן שוטף. כתב הברייל מבוסס על מערכת של שש נקודות, ומאפשר כתיבה וקריאה באמצעות מישוש. עם זאת, רבים מתוך קהילת לקויי הראייה אשר מתעוורים במהלך חייהם אינם מכירים את השפה לעומת אנשים אשר נולדו עם עיוורון, דבר המקשה עליהם להתמודד עם סיטואציות יומיומיות כמו זיהוי כפתורים במעליות או קריאת תוויות.
איגור קריקולפולו, בן 60 מנתניה, לקוי ראייה מאז 2020 בעקבות מחלת הגלאוקומה, הפוגעת בעצב הראייה, הוא דוגמה מעוררת השראה לנחישות ופעילות. איגור משתתף במגוון פעילויות המתקיימות במרש"ל נתניה, כגון: סדנאות בישול, מפגשי מקהלה, ריקודי עם וריקודים סלוניים. במסגרת הריקודים הסלוניים הופיע איגור יחד עם חברי מרש"ל נוספים בכנסת ישראל לרגל יום המודעות לעיוורים ול"ר בישראל. כעת, הוא החליט לתת בחזרה ולהוביל יוזמה חדשה יחד עם ג'ניה יאגודייב, מנהלת המרש"ל, ללימוד כתב הברייל במרכז.
איגור, בסיועה של תמר מזרחי, מתנדבת המרש"ל, יצרו דרך יצירתית להנגשת לימוד הברייל באמצעות תבנית ביצים וכדורי גומי שחורים . התבנית מדמה את מערכת הנקודות של כתב הברייל, ומאפשרת למשתתפים להרגיש וללמוד את השפה בצורה מוחשית. איגור, הלומד את השפה כבר שנתיים, מציין כי השיטה מסייעת במיוחד למתעוורים בגיל מבוגר, להם קשה יותר לאמץ את השפה החדשה מעיוורים מלידה.
יוזמת מרש"ל נתניה ביום הברייל הבינלאומי היא לא רק שיעור בכתב ברייל, אלא גם תזכורת לחשיבות ההתחשבות בעיוורים ולקויי ראייה ושאיפה להעניק להם כלים להתמודדות יומיומית ועצמאות.