סקר חדש שנערך על ידי חברת סטאטנאט בהנהלת יוסף מקלדה עבור יוזמות אברהם, מצביע על מגמות ברורות לקראת הבחירות הקרובות: אם המפלגות הערביות יתמודדו בנפרד, אף אחת מהן לא תעבור את אחוז החסימה. לעומת זאת, רוב מכריע של 89% מהציבור הערבי תומך בהקמת רשימה משותפת שתאחד את ארבע המפלגות הערביות, מתוך הכרה בכך שאיחוד כוחות הוא הדרך היעילה ביותר להבטיח ייצוג והשפעה פוליטית.
הציבור הערבי רוצה שותפות פוליטית
מעבר לנושא הייצוג, הסקר מצביע גם על תמיכה רחבה בשילוב פוליטי של מפלגות ערביות בקואליציה:
•44% מהנסקרים תומכים בהשתתפות מפלגה ערבית בכל ממשלה שתקום.
•33% בעד השתתפות בממשלת מרכז-שמאל בלבד.
•12% תומכים בתמיכה מבחוץ, תמורת הישגים משמעותיים לחברה הערבית.
•רק 9% מהנסקרים מתנגדים לכל צורה של שיתוף פעולה קואליציוני.
אחוזי הצבעה נמוכים וצורך בשינוי גישה
למרות הרצון הברור בהשפעה פוליטית, הנתונים מצביעים על אחוזי הצבעה נמוכים הצפויים בחברה הערבית – 53% בלבד, ולפי מודל המוטיבציה, שיעור זה עלול להיות אף נמוך יותר, כ-47%. אחת המסקנות המרכזיות של הסקר היא שהגדלת הסיכוי להשפעה ממשית תעלה את אחוזי ההצבעה. במילים אחרות, כאשר הציבור הערבי רואה אופק פוליטי ברור ואפשרות ממשית לשותפות בקבלת ההחלטות, המוטיבציה לצאת לקלפיות גוברת.
הנושאים הבוערים בחברה הערבית
הסקר גם בחן את סדרי העדיפויות של הבוחרים הערבים וגילה כי הסוגיות החשובות ביותר עבורם הן:
מיגור הפשיעה והאלימות (64.2%) – נושא שנמצא בראש סדר העדיפויות בקרב כל קבוצות הגיל והאוכלוסיות.
הפסקת המלחמה ופתרון הסכסוך הישראלי-פלסטיני (19.4%).
שיפור מערכת החינוך וההשכלה (7.8%).
פתרונות דיור ופיתוח כלכלי (כ-8.6% יחד).
לדברי יוזמות אברהם:
“הנתונים ברורים – הציבור הערבי רוצה לקחת חלק משמעותי בזירה הפוליטית ולראות את נבחריו משפיעים באמת. הפיצול בין המפלגות עלול להוביל לאובדן ייצוג, ולכן יש חשיבות עליונה לאיחוד הכוחות וליצירת רשימה משותפת שתוכל להבטיח ייצוג פוליטי משמעותי. במקביל, על המערכת הפוליטית היהודית להפנים את הרצון הגובר לשותפות ולהפסיק להתייחס למפלגות הערביות כאל שחקן משני. יש להכיר בהן כשותפות לגיטימיות בזירה הפוליטית, לשלב אותן בדיונים אסטרטגיים ולייצר אופק פוליטי אמיתי לחברה הערבית.”