תנועת המושבים קיימה היום כנס אנרגיה ירוקה בהשתתפות של כ-200 חברי הנהגות מושבים במלון לביא שבגליל התחתון.
הכנס התקיים בהשתתפות מזכ״ל תנועת המושבים ויו״ר התאחדות חקלאי ישראל, עמית יפרח, ראש המועצה האזורית הגליל התחתון, ניצן פלג, מנכ״ל מנורה אנרגיה מתחדשת- טראלייט, רני ליפשיץ, מנכ״ל החברה הכלכלית של תנועת המושבים, איתם בירגר, אנשי הממשל מרמ״י, ממשרד החקלאות ועם אנשי המקצוע מטראלייט, עורכי דין ובעלי מקצוע אשר דיברו מקצועית על איך שוברים חסמים רגולטוריים, איך מקדמים הסכמים ואיך הופכים את האנרגיה הירוקה במושב- מהלכה למעשה.
מזכ״ל תנועת המושבים ויו״ר התאחדות חקלאי ישראל, עמית יפרח בירך על האמון הרב שהמושבים נותנים לנו ולשיתוף הפעולה שלנו עם חברת מנורה-טראלייט: ״אנחנו ממשיכים ומעמיקים את החיבור הזה- בהיבט הכלכלי, חקלאי וחברתי״.
יפרח אמר בכנס: ״במלחמה היינו מתוחים מהצפון ועד הדרום כדי לספק את הצרכים בכלל הנושאים – חקלאות, קרקעות, חברה וקהילה ופיתוח עסקי. אמנם אנחנו במשבר גדול מאוד אבל ראינו זו גם כהזדמנות לחזק את המושבים בכל העוגנים האפשריים.
בנושא הקרקעות הצלחנו להביא סל של החלטות ברמ״י למושבי קו העימות והמושבים בעזה באשר להיוון, בפל״ח , להגדיל משמעותית את אזורי התעסוקה ולהגדיל את הסולארי ואת האגרו סולארי ולתת למושבים את האופק בעתיד לשגרה משמעותית.
בנושא החקלאות- הצלחנו לעצור את נושא המכסים, הגדלנו את העו״ז ל-70 אלף ופתחנו מדינות נוספות. שינינו את התפיסה בהובלת שר החקלאות שעושה עבודה מצויינת והתפיסה שלו לביטחון המזון. אני מאמין שתיבנה תכנית רב שנתית אסטרטגית של משרד החקלאות לביטחון המזון.
בנושאי הקהילה – החקלאות בונה את גאוות היחידה של המושב. הקהילות בצפון ובדרום עברו משבר מאוד גדול, לא היו תכניות פינוי למושבים ולא היה ניתן להחזיק את הקהילות ביחד, בעיקר לאורך זמן. אחד הפרוייקטים שאנחנו עובדים עם תקומה בעוטף היא לייצר שבכל מושב מנהל קהילה במושב בשכר. שייקחו על עצמם לנהל את הקהילה. הצלחנו שכל מושבי העוטף יהיה להם מנהל קהילה בשכר לחמש השנים הקרובות.
חיפשנו שחקן אסטרטגי ומצאנו את מנורה מתוך ההבנה שהאנרגיה הירוקה יש לה רווח משולש-
של החקלאי עצמו: אם זה בדו שימוש בחממה ובלול יש לחקלאי רשת כלכלית וודאות בעולם של אי הוודאות החקלאית.
הרווח השני – הוא של האגודות. ברור לכולנו שכאשר נדע להביא למושב הכנסה פסיבית גדולה וזה משפר את הוודאות הכלכלית של המושב כפנסיה עבור חברי המושב.
הרווח השלישי הוא של המדינה – לייצר עבורה אנרגיה ירוקה כיעד לאומי. המדינה החליטה שהיא משנה את המדיניות לדו שימוש ואנחנו יחד איתה מסיטים את המיקוד לכיוון הדו שימוש על מנת למדינה, לחקלאי ולאגודה.
אני שמח מהקצב שאנחנו רואים ובאמון שהמושבים נותנים לחיבור שלנו עם מנורה. אנחנו נמשיך ונעמיק את החיבור הזה. – בהיבט הכלכלי, חקלאי וחברתי״.
ראש המועצה האזורית הגליל התחתון, ניצן פלג: ״נושא האנרגיות המתחדשות משמעותי במרחב הכפרי. החקלאות לא משגשגת בכל מושב ועל כן יש למצוא חלופות ולנהל את זה בצורה מאוזנת. סוגיית החקלאות חשובה לנו מאוד במרחב של הגליל התחתון. החקלאות כאן מגוונת בגלל תנאי האקלים כאן ואנו פועלים לחזק אותה לצד האנרגיה הסולארית״.
מנכ״ל טראלייט, רני ליפשיץ: ״אנחנו מברכים על שיתוף הפעולה עם תנועת המושבים ונהנים לראות את החזון הזה מתגשם הלכה למעשה. כדי שנהפוך להיות היצרן של החשמל הירוק המוביל במדינת ישראל.
כחלק מהשותפות עם תנועת המושבים, אנחנו לקראת הפעלה מסחרית של פרויקט הסולארי בחבל התענך ובשלב מתקדם של פיתוח הבקעה.
בהקשר של הגידור הסולארי, הובלנו מדרג של אפשרויות של איפה עושים גידור סולארי ואיפה לא. הובלנו תהליך מקצועי של גידור סולארי כך שבאמצע שנת 2023 היינו בשלב מתקדם. לאחר השבת השחורה האירוע יצר מימד נוסף והוא ההיבט הביטחוני וכיום ניתן לקדם גם גידור סולארי מסביב לישובים. זיהינו שיש כ-100 ישובים סמוכי גדר ועבדנו מול פיקוד העורף כדי לתת להם מענה ופתרון ביטחוני. אנחנו החברה היחידה בארץ שקיבלה אישור מפיקוד העורף להקים גדר ביטחונית- גדר שיש לה מצלמות, תאורה, גדר תיל ואנחנו יודעים להקים כאלו גדרות. ובכך המושב מקבל תגמול כספי בכל שנות הפעלת הגדר וגם את אפקט הביטחון.
בהקשר של האגרי וולטאי – אנחנו רוצים להוביל את השוק הזה ולפתח אלפי דונמים בהם נשלב גידולים חקלאיים ביחד עם סולארי. אנחנו עושים שיתוף פעולה עם מהדרין אשר יביא לתועלת הישובים תוך כדי שמירה על החקלאות ושמירה על סביבה הטופוגרפית המתאימה ובכך נוביל את תחום האגרי וולטאי בשנים הקרובות״.
מנכ״ל החברה הכלכלית, מושב כלכלי, איתם בירגר: ״מאז ומתמיד השתתפנו במשימות הלאומיות. אנחנו רואים את עצמו כחלק מהמשימה הלאומית לייצר אנרגיה סולארית ולייצר לנו האגודות יכולות כלכליות משמעותיות.
התזמון של הכנס מוצא אותנו בזמן שכל עולם הדו שימוש קורם עור וגידים . כל מי שמשכיל לעשות מוקדם את זה נהנה עבור המושב והאיתנות הכלכלית שלו. כל הנהלת מושב יכולה לקדם את הפרוייקטים הכלכליים שלה לטווח הארוך״.
בנוסף דיברו בכנס: סמנכ״ל פיתוח עסקי במהדרין של קבוצת דלק, מאיר פרי אשר סיפר על השותפות עם טראלייט, מנהלת אגף הקרקעות בתנועת המושבים, ד״ר מיכל בוסל, עו״ד סקרה את עסקאות התעסוקה במושבים, הילה שרון מצוות התעסוקה במרחב צפון של רמ״י דיברה על עסקת האנרגיה המתחדשת, אלון ישעיהו מטראלייט דיבר על שינויים תכנוניים בתחום הסולארי, יוחאי תירוש מנהל תכנון כולל במשרד החקלאות על האגרו וולטרי ועו״ד אמיר רנן הסביר על סוגיות בהסכמי אגודה-יזם. בנוסף התקיים פאנל טכנולוגיה אגרו וולטאי.