ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות בראשות ח"כ עודד פורר (ישראל ביתנו) התכנסה הבוקר (ב') לדיון בנושא מצב לימודי העברית באולפנים לעולים חדשים.
על רקע המאבק ליצירת הסכם שכר, עשרות מורות ומורים באולפנים ללימוד עברית הפקידו אתמול מכתבי התפטרות ובקשות יציאה לחל"ת. לפי הערכות מדובר על 20% מסך כל המורים ללימוד עברית באולפנים של משרד החינוך וקיים חשש כי מערך מורי העברית יקרוס.
ח"כ עודד פורר, יו"ר ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות:
נוכח אירועי הלילה והימים האחרונים, אנחנו מתעקשים לפתוח את הישיבה הזאת כפי שהיא תוכננה מכיוון שאנחנו צריכים להמשיך להתעסק בחיים עצמם. הבעיות של אזרחי ישראל ושל העולים החדשים לא ייעלמו אם אנחנו לא נמשיך לטפל בהן. הסכם השכר חייב להסתיים עוד לפני פסח, אי אפשר לחכות עם זה. המורים הקיימים במערכת הם הליבה ללמידת עברית לעולים החדשים. 500 מורי אולפנים נותנים מענה ל- 24 אלף עולים חדשים. זה מערך הבסיס שחייבים לשמר אותו ומהנקודה הזאת לייצר את הפתרונות הנוספים. צריכה להיות הירתמות מהירה של כל המשרדים כדי לסיים משבר תקציבי לא גדול אבל עם משמעות ערכית וכלכלית גדולה.
עו"ד אביחי כהנא, מנכ"ל משרד העלייה והקליטה: "מתחילת השנה עלו לישראל 17,000 עולים ואנחנו רק בחודש מארס. אם נמשיך בקצב הזה נגיע לקליטה של למעלה מ- 60 אלף עולים עד לסוף שנת 2023. למרות שניהול משבר האולפנים הוא תחת משרד החינוך, לא פשוט מבחינתנו לשמוע את הייאוש הגדול של מורי העברית באולפנים. יצאנו בתהליך רחב ומהיר כדי לספק קשת של מענים לפתרון מידי. מייד אחרי פסח נוכל לספק לוועדה את מציאת הפתרונות שאנחנו עובדים עלייהם. אנחנו שואפים שהעולים שמגיעים לישראל יגיעו כבר עם למידה בסיסית של השפה העברית ומנסים לחזק את המודל של למידה היברידית של השפה. נפרסם קול קורא כדי למצוא ספקים נוספים להוראת העברית לעולים חדשים".
"אנחנו לא נרים ידיים ולא נשקוט עד שלא נקבל את הסכם השכר המיוחל" כך אומרת סוזי עטר, מנהלת אולפן גורדון בת"א. "מבחינתנו זה להיות או לחדול. 100 מורים הגישו מכתבי פיטורים ובקשות לחל"ת וכל זה מתוך מצוקה אמיתית שנמשכת שנים ארוכות". דורית חורש, מנהלת אולפן עולים בחיפה: "אולפן לעולים הוא לא רק מקום ללימוד עברית, הוא גם המקום לחיבור למסורת ישראל ולמנהגי היהדות. את כל המעטפת התומכת הזאת אולפני משרד החינוך נותנים". עו"ד מאיר אסרף, נציג הסתדרות המורים: "הסתדרות המורים הכריזה על סכסוך עבודה. למרות שנהגנו במידתיות וניסינו להגיע להסכם שכר בדרכי שלום, לא נותרה לנו ברירה אלא להכריז על סכסוך עבודה".
מעוז ביגון, משרד החינוך: "ברמה המהותית, אנחנו במשרד החינוך נמצאים בשלב של סגירת פרטים אחרונים בדרך ליצירת הסכם שכר. הגיעו לשולחני כמה עשרות פניות לבקשות ליציאה לחל"ת של מורי האולפנים. כרגע למעלה מ- 5,000 עולים חדשים נמצאים במצב של המתנה לקבלת כיתה ללימוד עברית באולפנים. בתחילת החודש פתחנו 4 כיתות אולפן שמיועדות ללימוד עברית מקצועית לרופאים".
באגף התקציבים במשרד האוצר טענו כי הסתדרות המורים הייתה במו"מ ארוך במסגרתו הוקצה סכום כסף מאוד גדול לטובת שכר המורים. שירה עמיאל, אגף התקציבים במשרד האוצר: "אם רוצים להביא להסכם שכר עם מורי האולפנים צריכים לפתוח מחדש את הסכם השכר".
ח"כ זאב אלקין (המחנה הממלכתי): "אמנם זה אבסורד, אבל אני מברך את הסתדרות המורים על ההכרזה על סכסוך עבודה. הגעה לפתרון מהיר היא קריטית. כיום מדינת ישראל משלמת סלי קליטה בזמן שהעולים החדשים לא מצליחים למצוא כיתות פנויות ללימוד עברית באולפנים. עד שהמשבר יסתיים מדינת ישראל צריכה לאפשר חלוקה של שני שוברים ללימוד עברית באולפני הפרטיים במקום שובר אחד בלבד. אי אפשר למרוח פה את הזמן מכיוון שיש עשרות אלפי עולים שאין להם פתרון ללמידת השפה העברית".
ח"כ דן אילוז (הליכוד): "בנושא הזה אין אופוזיציה ואין קואליציה. כל הגורמים הרלוונטיים צריכים להיכנס לחדר אחד בהקדם ולא לצאת ממנו עד שיש עשן לבן בדמות מציאת פתרון למשבר אולפני העברית".
יו"ר הוועדה ח"כ פורר סיכם את הדיון:
"אני דורש מכל המשרדים הרלוונטיים לפתור את המשבר כמה שיותר מהר. הסתדרות המורים נהגה במידתיות יתר, אני לא רואה שום בעיה בנקיטת הצעדים הארגוניים של הסתדרות המורים. מי שנושא באחריות למשבר הזה הוא משרד האוצר. אם לא ימצא פתרון מהיר, מערך מורי העברית יקרוס. במקום לחבק את גל העלייה הגדול, מדינת ישראל דוחה את העולים החדשים ולא דואגת להם ללימוד שפה בצורה מהירה. אני מצפה ממשרד העלייה והקליטה להביא לנו בשורה בנושא השוברים ללימוד עברית באולפנים הפרטיים מייד לאחר חג הפסח. ניפגש שוב מייד עם סיום הפגרה לישיבת מעקב שביעית שאני מקווה שהיא גם תהיה האחרונה".