בניסיון להתמודד עם המחסור החריף בכוח אדם בשירותי הרווחה קיים היום משרד הרווחה והביטחון החברתי כנס ראשון מסוגו בהשתתפות מרכז השלטון המקומי וארגון ג'וינט ישראל לצורך בחינה של צורות העסקה שונות שיכולות לסייע לשירותי הרווחה להפחית את העומס מהעובדים הסוציאליים ולהביא כוח אדם חדש למערכת.
בכל רגע נתון מתמודדת מערכת הרווחה הישראלית עם מחסור של כ-1,000 עובדים סוציאליים לפחות. מבדיקה שערך מינהל אסטרטגיה במשרד הרווחה והביטחון החברתי עולה שפתרונות קלאסיים של העלאת שכר ושיפור תנאים לא נותנים מענה לכל הסיבות שבגינן עו"סים ועובדי רווחה נמנעים מלהגיע למגזר הציבורי. לדוגמה – ניתוח נתוני שכר של עובדים לאורך מספר שנים הראה כי עובדים סוציאליים אשר עזבו את המגזר הציבורי לא בהכרח שיפרו את שכרם, כך שככל הנראה לעזיבה יש סיבות נוספות.
בכנס דנו המשתתפים בצורות העסקה גמישות חדשות שניתן להטמיע גם בשירותי רווחה שניתנים במסגרת הציבורית. אחד הרעיונות שנדונו בכנס הוא לתת למנהלי המחלקות לשירותים חברתיים את האפשרות להעסיק עובדים סוציאליים ייעודיים מחוץ לצוות המחלקה למשימות ספציפיות שיש בהן כדי לתת מענה מקצועי לאוכלוסייה מחד, ולהוריד מהעומס הקיים על העובדים הסוציאליים מאידך.
מנכ"ל משרד הרווחה והביטחון החברתי, ינון אהרוני: "אנחנו מובילים תכנית רב שנתית ורב ממדית לחיזוק המחלקות לשירותים חברתיים ברשויות המקומיות לצורך שיפור השירות לאזרחים. התכנית כוללת תוספת של מאות תקנים לשלטון המקומי, בינוי ושדרוג של המבנים בהם שוכנות המחלקות, אפיון מחדש של תפקידי הליבה, דגש על תוספות שכר לעו"סיות במחלקות כחלק מהמו"מ על הסכם השכר של העו"סים, יצירת מערך מילואים חברתי לשירותי הרווחה, וקידום צורות העסקה גמישות שתכליתן הבאה של עובדים סוציאליים צעירים שכיום בוחרים שלא להשתלב במגזר הציבורי ובזה עוסק הכנס. אנחנו חייבים להתאים את עצמנו לשינויים שחלים בשוק העבודה, בעיקר בכל הנוגע לעובדים צעירים שמחפשים מקומות שמאפשרים גמישות ולא מסתכלים על קריירה לטווח ארוך במקום אחד. ההנחה שלנו היא שככל שנאפשר צורות העסקה מגוונות יותר כך נוכל לגייס יותר עובדים מקצועיים ולתת מענה טוב יותר לציבור"
חגית מגן, ראש מינהל הסכמי עבודה ושכר במרכז השלטון המקומי: ״המגזר הציבורי חייב לאמץ פתרונות חדשניים כדי להתמודד עם המציאות המאתגרת של מחסור בכוח אדם בשירותי הרווחה. יחד עם שותפינו, אנו במרכז השלטון המקומי פועלים לקידום מודלים גמישים של העסקה ושיתוף פעולה, שיאפשרו לעובדים סוציאליים להשתלב בתנאים שמתאימים לעידן הנוכחי ובמקביל ישפרו את השירות לתושב.״
מילואים חברתיים
המחסור בכוח אדם מקצועי במחלקות לשירותים חברתיים בפרט ובשירותי הרווחה בכלל, עלה לדיון עם פרוץ המלחמה. מאות עו"סים נשלחו מטעם המשרד למשימות שונות שקשורות במלחמה ונמצאות מחוץ לתפקידם השוטף: ממסירת בשורה מרה למשפחות הרוגים ונרצחים, דרך ליווי אנשים לתהליכי זיהוי יקיריהם, טיפול ביתומים, בחטופים ששבו ועד לטיפול במפונים. מלבד עובדי המשרד הגיעו גם מאות מתנדבים לסייע במשימות אלו. על מנת לעמוד בכל המשימות, ומתוך ההבנה כי על המערכת להיות מסוגלת להתרחב באופן מיידי בשעות חירום ולאחריהן לחזור לגודלה הטבעי, יצא המשרד ביוזמה חדשה ל"מילואים חברתיים", לגיוס עו"סים לשירותי הרווחה בדומה למודל המילואים של הצבא. החידוש במודל זה הוא שעובדים אלו יהיו מועסקים בזמן חירום ובזמן שגרה יגיעו ל"אימון" ולקבל תשלום בדומה לחיילי מילואים. מאות עו"סים כבר נרשמו למאגר ה"מילואימניקים" רבים מהם בתקופת פרישה, מועסקים על ידי חברות פרטיות או בעלי קליניקות עצמאיות. "הצלחת מודל המילואים עודדה אותנו לחשוב על פתרונות נוספים לא רק לזמן החירום אלא גם לזמן השגרה ובכך עוסק הכנס", אומר אהרוני.
רעיונות נוספים שנדונו בכנס היו מודל של גיוס אזורי במקום שכל עירייה תגייס בעצמה, תוך הישענות על גורמים שמומחים בגיוס כוח אדם, וחיבור בין החוגים ללימודי עבודה סוציאלית באוניברסיטאות לבין מחלקות לשירותים חברתיים ברשויות המקומיות.