20.01.2025 | 23:23

קרדיט תמונה: טלי תלמיד

400 משקיעי ההון-סיכון המובילים בישראל באזהרה מדאיגה

400 משקיעי ההון-סיכון המובילים בישראל: "מודאגים מעתיד המדינה, לא בטוח שנישאר סטארט-אפ ניישן"

קרדיט תמונה: טלי תלמיד

בסקר סנטימנט מיוחד שנערך במסגרת אירוע הטרנדים והתחזיות השנתי של קהילת משקיעי ההון-סיכון הישראלית, הביעו 42% דאגה עמוקה מעתיד ישראל עקב המצב הביטחוני והפוליטי * יותר ממחצית המשקיעים אינם בטוחים כי ישראל תשמור על מעמדה כסטארט-אפ ניישן * הכנס נערך בידי קרן ותוכנית הפרה-סיד Fusion, ובמסגרתו דווח כי סטארט-אפים ישראלים גייסו 8.1 מיליארד דולר במצטבר ב-2024, עלייה משנה שעברה

 

יותר מ-400 שותפים בקרנות הון-סיכון, אנג'לים, יזמים סדרתיים ומנהלי חדשנות, התכנסו למפגש השנתי הקבוע במסגרת של כנס הטרנדים והתחזיות על תעשיית ההיי-טק הישראלית, אשר הסתיים בתחושות מעורבות:: מחד, בכנס סוכמו ביצועי ההייטק הישראלי בשנה החולפת, ובו דווח על עלייה בהיקף ההשקעות בסטארט-אפים ישראלים ב-2024 לעומת אשתקד, וכן בהיקף מיזוגים ורכישות (אקזיטים) שהגיע לשיא כל הזמנים; מנגד, בסקר מיוחד שנערך ובו לקחו חלק משתתפי הכנס, הביעו המשתתפים דאגה עמוקה מעתידה של מדינת ישראל עקב המצב הפוליטי והביטחוני, ומשימור מעמדה של ישראל כ"סטארט-אפ ניישן" בשנים הבאות.

כנס הטרנדים והתחזיות נערך זו השנה השביעית ברציפות ביוזמת גיא קצוביץ', מייסד ושותף בקרן ותוכנית ההאצה Fusion, ומשרד עורכי הדין פרל כהן. במטרה להפגיש אחת לשנה את כל מובילי סצנת הסטארט-אפים בישראל, לשיח על המגמות ביזמות הישראלית.

במסגרת הכנס הציג אסף חורש, שותף מנהל בקרן וינטג', דוח המסכם את ביצועי הקרנות והסטארט-אפים לאורך שנה רצופה באתגרים, הכוללת את התרחבות המלחמה וחוסר היציבות בשווקים. חרף כך, הדוח חושף ששוק המיזוגים ורכישות (M&A) בישראל רשם את השנה הטובה ביותר בתולדותיו עם עסקאות בשווי מצרפי של 10.5 מיליארד דולר ב-12 החודשים האחרונים. נתון זה עוקף את נתון השיא של 2021, שבה סך הרכישות המצרפי הסתכם ב-8.6 מיליארד דולר. לטענת וינטג', השיא בעסקאות רכישה בישראל אינו מובן מאליו בתקופה בה השווקים בארה"ב ואירופה עדיין לא התאוששו.

עוד עולה מהדוח של קרן וינטג', שגיוסי הון של סטארט-אפים מקרנות הון סיכון במגמת יציבות, על אף ירידה במספר העסקאות הכולל של 434 עסקאות (נכון לרבעון השלישי), לעומת 682 אשתקד. היקף גיוסי ההון בשלושת החודשים הראשונים השנה מסתכם ב-8.1 מיליארד דולר, לעומת 7.3 מיליארד דולר בתקופה המקבילה בשנה שעברה, וסך הכל 9.2 מיליארד דולר לכל שנת 2023. לטענת חורש, "נתונים אלו מחזקים את ההערכה ששנת 2023 סימנה את תחתית השוק ומראים התאוששות הדרגתית, שמגמת גיוס הכספים בשוק הישראלי תואמת באופן הדוק לדפוס האמריקאי. מאחר וההון שגויס במהלך השנה דומה בהיקפו לשנה הקודמת, אך בפחות עסקאות. אנו רואים שרק החברות הטובות ביותר מגייסות, והן מגייסות סכומים גדולים יותר בממוצע".

הכנס נפתח בהצעת נתונים בלעדיים במסגרת סקר שערכה קרן ותוכנית Fusion בקרב משתתפי הכנס, בו לקחו חלק מעל ל-200 משתתפים. מעל ל-42% מבכירי תעשיית ההון-סיכון בישראל הביעו דאגה מעתידה של מדינת ישראל, ויותר ממחציתם השיבו כי אינם בטוחים כי מדינת ישראל תשמור על מעמדה כ"סטארט-אפ ניישן" בעתיד. בין הפרמטרים השליליים שהובילו את המשיבים, היו הדאגה מהמצב הביטחוני והפוליטי (43%) והאתגר בגיוס כסף זר לאור המצב בישראל (38%). משקיעים הוסיפו כי יש לדון  בדרכים לעידוד השקעות זרות, למרות המצב בישראל. הקושי לגייס הון ממשקיעים זרים שספקניים לגבי עתיד המדינה, הרואים שמוסדיים מקומיים לא עושים השקעות המשך בהייטק ומתרגמים זאת כפחד.

לדברי גיא קצוביץ', מייסד ושותף בקרן Fusion: "הסקר שביצענו מעלה הרבה נתונים, חששות וספקות שמשקיעי הון-סיכון נוהגים לדבר עליהם בעיקר בחדרים סגורים, ולראשונה יש לנו אפשרות להביא אותם לידי ביטוי ולאפשר את הדיון עליהם 'בחוץ'.  למשל, רבים מהמשקיעים בסקר הביעו חשש מכך שהתעשייה בישראל מרוכזת מדי בתחום הסייבר. מעט מדי קרנות מושקע בחברות Consumer וכך קטן הסיכוי לבנות בישראל חברות גדולות בתחום או בתחומים של Vertical SaaS. ושבלי שינוי בטרנדים של ההשקעות, השוק ימשיך לייצר חברות סייבר בכמויות לא הגיוניות, כדברי אחד המשיבים בסקר."

עו"ד גיא לכמן, שותף בקבוצת ההייטק במשרד פרל כהן אמר: "אנחנו מתקרבים לסיומה של שנה מאתגרת בתעשיית ההון סיכון הישראלית. מצד אחד, אנחנו עדים לצמצום משמעותי במעורבות תאגידים ומשקיעים זרים שאינם אמריקאיים בתעשייה, לצד מגמה מתמשכת לפיה למעלה מ- 70% מהמיזמים החדשים נרשמים כחברות בדלאוור ולא בישראל. החברות עושות הכל כדי להציג המשכיות והעדר תלות בנעשה בשטח בישראל. מצד שני, איכות הטכנולוגיה הישראלית ממשיכה להוביל וקיימות הזדמנויות השקעה יוצאות דופן בתחומים אחרים מלבד סייבר. לדבריו, "מרבית החברות הישראליות מתומחרות בצורה סבירה ואף בחסר, אולם אצל משקיעים אירופאים ואסיאתיים רבים השקעה בישראל בעת הזאת נחזית כמורכבת ומאתגרת מדי ולצערי מרביתם איבדו עניין בנו. עסקאות השקעה נמשכות וחדשות מתחילות, מרביתן בשוויים צנועים יחסית, ותוך התנהלות זהירה מאוד ושקולה של משקיעים".

בפאנל נוסף שהתקיים בארוע, משקיעים מובילים ניסו לחזות את פעילות השוק בשנה הקרובה, על רקע המלחמה המתארכת והתייצבות הכלכלה הגלובלית. בשיחה בין יפעת אורון, המובילה את פעילות ההשקעות של קרן בלקסטון בישראל, גיגי לוי-וייס שותף בקרן NFX, ליעד אגמון, שותף בקרן אינסייט פרטנרס, דניאל שנער מנכ"ל כללטק המייצג בישראל את Access Industries ואביעד אריאל, שותף בקרן Vertex. דני גולד, ראש מפא"ת ומפתח כיפת ברזל, ערך ריאיון על תחום ה-Defence Tech בשיחה עם עו"ד גיא לכמן, שותף במחלקת ההייטק בפרל כהן.

הקרן ותוכנית ההאצה Fusion הוקמה בשנת 2017 על ידי גיא קצוביץ' ויאיר ורדי, והיא כיום משקיע הפרה-סיד הפעיל ביותר והמוביל בישראל. פיוז'ן מנהלת כ-30 מיליון דולר, והשקיעה ביותר מ-130 חברות ב-14 מחזורי תוכנית האקסלרטור שלה. חברות בולטות של Fusion הינן Innplay Labs (אקזיט של 300M דולר), Agora, DigitalOwl, hoopo, Obol, Samplead, Quack ועוד רבות אחרות.

קרדיט: טלי תלמיד

לשיתוף הכתבה:

כותרות אחרונות

בעקבות הטרנד בטיק טוק: הוועדה דנה בחובות של אלפי שקלים של צעירים לביטוח הלאומי

כך צמחה פעילות עמותת מרום בשנת 2024

בילינסון מקבוצת כללית: היערכות אחרונה לקראת קליטת השבים למחר

לקראת ספירת הציפורים הגדולה: המדריך המלא לציפורי נחל הירקון

ניצחה את הסרטן וצלצלה בפעמון: הטקס המרגש

ממשכים לעודד יזמות וחדשנות במיזמי אגריטק!

מעוניינים לפרסם אצלנו באתר? מוזמנים להשאיר פרטים ונציג יצור קשר בקרוב!

דילוג לתוכן