"רשות המיסים צריכה להפסיק את האפליה המגמתית ולהנהיג הסדרי דיווח לקריפטו במקום גילוי מרצון – זה לא עבריינות, זה מחדל של המדינה"
בכנס לשכת רואי החשבון בישראל, מתח רו"ח גידי בר זכאי, לשעבר סגן מנהל רשות המיסים וכיום מייסד Bittax, ביקורת נוקבת על התנהלות רשות המיסים בנוגע למיסוי מטבעות קריפטוגרפים.
לדבריו, רשות המיסים מצהירה זה שנים על כוונתה להשיק מנגנון גילוי מרצון בתחום הקריפטו, אך בפועל מדובר במהלך שאינו מותאם למציאות ולצרכים של הפעילות בתחום זה.
בר זכאי הסביר כי מנגנון גילוי מרצון נועד לטפל בעבריינות מודעת, בעוד שמרבית הפעילים בתחום הקריפטו אינם מדווחים לא מתוך כוונה להעלים מס, אלא עקב חוסר בהירות רגולטורית. "לאנשים רבים פשוט לא היה מושג איך לדווח נכון," ציין, והוסיף כי לא ניתנה הנחיה ברורה מצד הרשות כיצד לדווח על עסקאות המבוצעות על גבי הבלוקצ'יין.
בנוסף, בר זכאי התייחס לצורך התקציבי של המדינה בעקבות הגירעון ההולך וגדל ולצעדים הדרסטיים שהרשות נוקטת לגביית מיסים, כמו העלאת המע"מ וביטול המיסוי הדו-שלבי. עם זאת, הוא הדגיש כי פתרון נכון בתחום הקריפטו אינו טמון בהענקת "חסינות לעבריינים", אלא ביצירת הסדרי דיווח ברורים ומותאמים למציאות.
בר זכאי קרא לרשות המיסים להפסיק את האפליה כלפי תחום הקריפטו ולהכריז על הסדרי דיווח ייעודיים עד סוף שנת 2025. במסגרת ההסדר, יוכלו מחזיקי מטבעות קריפטוגרפים לדווח באופן מסודר ונורמטיבי, לשלם את המס המגיע, ולזכות בהכרה על שיתוף הפעולה, מבלי שייחשבו לעבריינים.
"מדובר בתחום שהיה חדש ב-2017, אך כעת הגיע הזמן להסדירו בצורה הוגנת, כפי שנעשה בעבר עם שינויים משמעותיים אחרים, כמו מיסוי פרסונלי או חוקי נאמנויות," הדגיש. "על הרשות להפסיק להתייחס לפעילי הקריפטו כאל עבריינים פוטנציאליים, ולהתחיל לראות בהם שותפים למאמץ הלאומי."
בר זכאי סיים בקריאה ברורה לרשות המיסים: "הסדרי דיווח הם הפתרון הנכון. עד סוף 2025 אפשרו לאנשים לדווח נכון, תודו להם, ותמשיכו הלאה. זה הזמן להוביל מדיניות הוגנת ולאפשר לציבור להבין מה נדרש ממנו."