בצל המשך המלחמה, ההסלמה בצפון ולרגל חודש המודעות הבינלאומי לקידום המאבק בסרטן הריאות המצוין בחודש נובמבר 2024, האגודה למלחמה בסרטן מגישה נתונים חדשים ומחקרים מרתקים.
על פי הערכת האגודה למלחמה בסרטן, עד סוף שנת 2024 יאובחנו בישראל כ-2,900 נשים וגברים עם סרטן הריאות וכ- 1,800 ככל הנראה ימותו מהמחלה. מדובר בגורם התמותה המוביל באוכלוסייה בישראל, הניתן למניעה.
עישון סיגריות הוא גורם הסיכון הקריטי ביותר להתפתחות סרטן הריאות. עישון סיגריות אקטיבי או פסיבי גורם לכ – 80% ממקרי המוות מסרטן זה. ככל שמעשנים יותר או נמצאים יותר בסביבה של מעשנים, כך עולה הסיכון לחלות.
הסבירות להתפתחות סרטן ריאות גבוהה יותר בקרב אנשים המתחילים לעשן בגיל צעיר. אדם המפסיק לעשן מפחית באופן משמעותי את הסיכון שלו לחלות. הסיכון הולך ופוחת ככל שחולף הזמן, וכעבור 15 שנה לאחר הפסקת העישון, רמת הסיכון משתווה לשאר האוכלוסייה.
כ-20-10% מהאנשים שחלו בסרטן ריאות לא עישנו מעולם. שיעור הנשים שלא עישנו מעולם וחלו בסרטן ריאות גבוה משיעור הגברים שלא עישנו מעולם, ונמצא בעלייה בשנים האחרונות.
משה בר-חיים, מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן, הסביר כי: "עישון הוא גורם הסיכון המוביל והקריטי ביותר להתפתחות לסרטן הריאות. הסיכון של מעשנים לחלות בסרטן הריאות גדול פי 20 מאשר בקרב לא מעשנים. גם חשיפה לעישון כפוי מעלה את הסיכון לחלות בסרטן הריאות. גמילה מעישון עשויה להיות לא פשוטה אך היא בהחלט אפשרית ומועילה בכל שלב, גם לאחר אבחון של מחלת הסרטן. אני מפציר בדור הצעיר לא להתחיל לעשן וקורא למעשנים הוותיקים להיגמל ולהפחית את הסיכון למוות בטרם עת".
יצוין כי על פי סקר שערכה האגודה למלחמה בסרטן במהלך שנת 2024 אירועי ה- 7 באוקטובר הפכו לטריגר ללחץ וכשליש מהציבור מכיר מישהו שהונע להתחלה או חזרה לעישון. כמחצית מהם קשורים לשירות הצבאי וכמחצית לא. כ-40% מהמעשנים שינו הרגלים בעקבות המלחמה: 12% חזרו לעשן, 21% מעשנים יותר ורק 7% הפסיקו. כ – 60% נשארו עם אותם הרגלים ומעשנים באותה מידה לפני ואחרי האירועים הקשים. הסקר נערך במימון האגודה למלחמה בסרטן באמצעות Ipsos מחקרי שוק, במדגם ארצי מייצג של האוכלוסייה בישראל בקרב 560 גברים ונשים בני 16-60.
מרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן מציג מחקרים חדשים בתחום סרטן הריאות:
מחקר ענק מסין: השפעת תזונה דלת שומן על הסיכון לחלות בסרטן הריאות
סרטן הריאות הוא סוג הסרטן הגורם למספר הרב ביותר מקרי התמותה מסרטן, ולכן יש חשיבות לזיהוי גורמי סיכון הניתנים להשפעה ולשינוי. עד כה היו מעט עדויות על הקשר בין דיאטה דלת שומן ובין הסיכון לחלות בסרטן זה. במחקר חדש, בדקו חוקרים מסין את השפעתה של דיאטה דלת שומן וצריכת סוגי שומן שונים על הסיכון לסרטן הריאות.
החוקרים השתמשו בנתונים שנאספו על ידי מכון הבריאות האמריקאי במשך 8.8 שנים בממוצע, על 98,459 משתתפים בני 55 ומעלה (גיל ממוצע 65.5) ללא היסטוריה רפואית של סרטן. המשתתפים מילאו שאלון תזונה וקיבלו ניקוד על מידת ההיצמדות שלהם לדיאטה דלת שומן על סמך אחוזי צריכת שומן, חלבון ופחמימות מסך הקלוריות. לאחר מכן חילקו את המשתתפים לארבע קבוצות (רבעונים) בהתאם לניקוד שלהם: הרבעון העליון כלל את המשתתפים עם התזונה דלת השומן ביותר, והרבעון התחתון כלל את אלו עם צריכת השומן הגבוהה ביותר.
במהלך המעקב נבדקו שיעורי התחלואה בסרטן ריאות בקרב המשתתפים, ונמצאו 1,642 מקרים, מהם כ-85% היו מסוג סרטן ריאה של תאים לא קטנים (NSCLC). נמצא כי בקבוצה עם התזונה הדלה ביותר בשומן הסיכון לחלות בסרטן ריאה היה נמוך ב-24% לעומת הקבוצה שצרכה את התזונה העשירה ביותר בשומן. השפעה זו בלטה יותר בקרב מעשנים.
כאשר החוקרים בחנו צריכת סוגי שומן שונים, צריכה גבוהה של שומן רווי נמצאה קשורה בעלייה של 35% בסיכון לחלות בסרטן ריאות. כמו כן, אנשים אשר צרכו כמות גבוהה של שומן רווי היו בסיכון מוגבר של 105% לחלות בסרטן ריאות מסוג תאים קטנים (SCLC), הנדיר יותר, לעומת אנשים אשר צרכו תזונה דלה בשומן רווי. לעומת זאת, לא נמצא קשר בין צריכת חומצות שומן חד בלתי רוויות או רב בלתי רוויות (שעדיפות מבחינה בריאותית על פני צריכת שומן רווי) ובין הסיכון לחלות בסרטן ריאות.
לסיכום, נמצא כי בקרב מבוגרים בגיל העמידה, צריכה גבוהה של שומן רווי קשורה בסיכון מוגבר לסרטן ריאות, במיוחד עבור סרטן ריאות מסוג תאים לא קטנים (NSCLC), זאת בעוד שדיאטה דלת שומן נקשרה להפחתת הסיכון לחלות בסרטן ריאות באופן כללי.
המחקר פורסם בכתב העת Journal of Nutrition, Health and Aging באפריל 2024, תורגם והונגש לציבור על ידי מרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן.
הפסקת עישון מפחיתה משמעותית את התמותה מסרטן הריאות
מספר מחקרים מצביעים על תרומתה של הפסקת עישון להפחתת הסיכון לתחלואה ולתמותה מסרטן הריאות. במחקר חדש בדקו חוקרים מסין את השפעת משך הגמילה מעישון על שיעורי ההישרדות והתמותה מסרטן ריאות. לצורך המחקר נאספו נתונים מ-24 מחקרים קליניים שכללו כמעט מיליון משתתפים ממגוון אוכלוסיות, ופורסמו עד פברואר 2023.
הממצאים היו חד-משמעיים: הסיכון לתמותה מסרטן ריאות בקרב נגמלים מעישון היה נמוך בכמעט 50% לעומת מעשנים פעילים.
בפילוח לפי משך זמן הגמילה, נמצא כי אנשים שהפסיקו לעשן לפני פחות מ-10 שנים, 10-20 שנים, מעל 20 שנה, ואלו שמעולם לא עישנו, היו בסיכון מופחת לתמותה מסרטן ריאות ב-36%, 77%, 84% ו-89%, בהתאמה, לעומת מעשנים. החוקרים מדגישים שלמעשה נדרשות 20 שנים של גמילה מעישון כדי להפחית את הסיכון לתמותה מסרטן ריאות, לרמה דומה לזו של אנשים שלא עישנו מעולם.
בנוסף, החוקרים בדקו את ההשפעה של גמילה בסמוך לאבחנה בסרטן ריאות, והתוצאות הראו כי קיימת הישרדות משופרות בשנה, שנתיים וחמש שנים מזמן האבחון, לעומת חולים שהמשיכו לעשן. תוצאות אלה מצביעות על כך כי הפסקת עישון עם קבלת אבחנה של סרטן ריאות היא אסטרטגיה יעילה לשיפור ההישרדות.
לסיכום, החוקרים ממליצים לעודד מעשנים להפסיק לעשן מוקדם ככל האפשר, ובמיוחד מדגישים את החשיבות של עידוד הגמילה במעשנים שכבר אובחנו עם סרטן ריאות.
המחקר פורסם בכתב העת Critical Reviews in Oncology במרץ 2024, תורגם והונגש לציבור על ידי מרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן.
גמילה מעישון סמוך לאחר אבחון סרטן משפר סיכויי הישרדות
עישון הוא גורם הסיכון מספר אחת לסרטן ריאות, וקשור לכ-80% עד 90% מן המקרים. במחקר עוקבה חדש ביקשו חוקרים ממרכז הסרטן מ"ד אנדרסון בטקסס לבחון את ההשפעה של גמילה מעישון והעיתוי שלה על ההישרדות של מעשנים שאובחנו עם סרטן.
לצורך כך עקבו החוקרים אחרי 4,526 מעשנים (גיל חציוני 55) אשר אובחנו כחולי סרטן, מהם 782 חולי סרטן ריאות, והשתתפו בתוכנית גמילה מעישון. במסגרת התוכנית קיבלו המשתתפים טיפול התנהגותי-קוגניטיבי וגם טיפול בסוגים שונים של תרופות לגמילה. בתשאול שנערך לאחר שלושה חודשים, שישה חודשים ותשעה חודשים מתחילת תוכנית הגמילה, נשאלו המשתתפים אם עישנו בשבעת הימים שקדמו למועד השיחה. מי שענה בשלילה הוגדר לצורך המחקר כלא מעשן באותו מועד. נמצא כי בשאלון שנערך לאחר שלושה חודשים 42% מן המשתתפים לא עישנו,