03.10.2024 | 15:01

קרדיט תמונה: ללא

לוח השנה משתנה: הצעד של יהודיי אתיופיה

לראשונה מ-2015: 30 שמות של נספים נוספו בלוח הזכרון ליהודי אתיופיה שנספו בדרכם לישראל

קרדיט תמונה: ללא

 

בצל הטקס השנתי לזכר יהודי אתיופיה שנספו בדרכם לישראל וציון 40 שנה למבצע משה, הודיעה הוועדה הממלכתית לזכר הנספים כי 30 שמות חדשים נוספו ללוח הזיכרון בהר הרצל. המהלך שהושלם לאחר עבודה מאומצת של נציגי משרד העלייה והקליטה יחד עם הוועדה הממלכתית לזכר הנספים ולאחר שבוצע מחקר מקיף וראיונות עם קרובי משפחה ועדויות נוספות, מציין את חשיבות ההכרה וההוקרה בכל אחד ואחת מהעולים שנספו בדרכם הארוכה והמסוכנת לישראל. הפעם האחרונה שבה נוספו שמות, הייתה בשנת 2015. חקיקת השמות על אבני הזיכרון התבצעה במסגרת שיפוץ שביצע משרד העלייה והקליטה באנדרטה.

בשנות ה-80 אלפי יהודים מקהילת ביתא ישראל מאתיופיה, יצאו למסע מסוכן דרך מדבריות סודן במטרה להגשים את חלום העלייה לארץ ישראל. המסע, שהחל מתוך תקווה ואמונה, הפך לעיתים רבות למסע של תלאות, סבל ומוות. רבים מהעולים נתקלו במכשולים רבים, החל ממחסור במזון ומים ועד להיתקלויות עם כוחות עוינים ומחלות.

הוספת 30 השמות החדשים ללוח הזיכרון מגיעה בעקבות עבודה יסודית של הוועדה הממלכתית לזכר הנספים. הוועדה, שעובדת בשיתוף פעולה עם קהילת יוצאי אתיופיה, נציגי משרד העלייה והקליטה ועם חוקרים מהאקדמיה, בוחנת באופן מתמיד עדויות חדשות ומחפשת אחר מידע שיאפשר להכיר בעוד נספים.

הטקס המיוחד להוספת השמות החדשים התקיים אתמול (שני) ברחבת הזיכרון בהר הרצל, בהשתתפות שר העלייה והקליטה, אופיר סופר, עובדי המשרד, אנשי מרכז המורשת ליהדות אתיופיה ומשפחות הנספים. במהלך הטקס נחשפו השמות החדשים שנוספו ללוח, ונאמרו דברים מרגשים לזכרם.

"הכאב על אבותינו ואימתנו שנספו בדרכם אינו מגליד" אמר נפתלי אברהם, מנכ״ל מרכז המורשת ליהדות אתיופיה. "הוספת השמות היא המעט שיכולנו לעשות למען בנותיהם ובניהם של הנספים. לא נרפא עד שנציין את כלל השמות."

״אני מודה לכלל הגופים שעשו מאמצים להוספת השמות. זה חשוב לילדנו ולמורשת הקהילה.״ אמרה גנט יאסו, שעלתה במבצע משה והייתה חברת בוועדה.

הוספת השמות החדשים ללוח הזיכרון מדגישה את המחויבות של מדינת ישראל להכיר בכל אחד מהנספים ולהנציח את זכרם. מדובר בצעד נוסף בהכרת ההיסטוריה הכואבת וההקרבה העצומה של העולים מאתיופיה.

שר העלייה והקליטה, אופיר סופר: ״עליית יהודי אתיופיה היא סיפור עצום, מלאת אהבה וכיסופים לירושלים. יהדות אתיופיה עלתה מכח האמונה ושילמה מחיר יקר בדרכה לארץ, קיבלנו מזה סיפור והמחשה לעוצמה הגדולה של עם ישראל. שיפצנו את האנדרטה והוספנו את השמות ובהמשך נקים מרכז שיספר את סיפור העלייה לכל ילדי ישראל. אני רוצה להודות למשנה למנכ״ל, משה פינס שהוביל את המהלך תוך מסירות ואמונה.״

לשיתוף הכתבה:

כותרות אחרונות

זה האירוע המרגש שלא נתן לטילים להפריע לו

לא רק לנשים: חודש המודעות למחלה שתוקפת את כולם

״עליו גם להבטיח שהם מבינים את הסיכונים״

סוף סוף קצת אוויר: כך חגגו הצוות החשוב

״השנה האחרונה הייתה מאתגרת עבורם״ על מי דיבר השר מרגי?

אסותה לובשת חג: הצעדים שיוצאים לפועל

מעוניינים לפרסם אצלנו באתר? מוזמנים להשאיר פרטים ונציג יצור קשר בקרוב!

דילוג לתוכן