משרד העלייה והקליטה משיק את התכנית "רפורמה בעברית", אשר מטרתה לענות על צרכי העולים החדשים ללימודי עברית ללא המתנה, בסמוך למועד העלייה ואף לפני כן.
התכנית תאפשר לעולים החדשים לרכוש את הידע בשפה העברית מוקדם ככל האפשר והיא הושקה עקב העלייה החדה בפתיחת תיקים חדשים ברחבי העולם והצפי לעולים רבים שיגיעו בקרוב לישראל, לאור העובדה כי הפתרונות הקיימים לא מספיקים לענות על הצורך הרב. מאז תחילת מלחמת חרבות ברזל חלה עלייה חדה בפתיחת תיקי העלייה ממדינות שונות. בצרפת למשל עלייה של כ 300%, למעלה מ-100% בארה"ב, 150% בקנדה וכ-40% בבריטניה – כך על פי נתוני הסוכנות היהודית. הצפי הוא כי נתונים אלו ימשיכו לעלות בעיקר הודות לתכנית שהושקה לאחרונה על ידי משרד העלייה והקליטה – "אף על פי כן", אשר מסיעת לעולים בכל הנוגע לדיור, תעסוקה ואקדמיה.
עד כה לימודי העברית סופקו לעולים באמצעות אולפני משרד החינוך או אולפני השוברים – אולפנים פרטיים אשר מומנו על ידי משרד העלייה. אולפני השוברים היוו פתרון זמני, עקב מחסור באולפנים ממשלתיים, כאשר בשיא כ 5000 עולים נאלצו להמתין ללימודי עברית. על מנת לספק את הצורך הבסיסי של לימוד השפה העברית, משרד העלייה והקליטה שילש בשנתיים האחרונות, מאז גל העלייה מאוקראינה ורוסיה ובעקבות המלחמה, את תקציב השוברים כפתרון זמני במקביל לפיתוח מענה נכון יותר.
הנתונים מראים כי מאז 2022 המשרד הגביר את תקצוב אולפני השוברים והשקיע בהם למעלה ממאה מיליון שקלים. זאת, בהשוואה לתקציב הבסיס שעמד על כ-20 מיליון שקלים בשנה. סכום זה הושקע כיוון שבשנים אלה חסרו למעלה מ 90 מורים באולפנים הממשלתיים. על מנת לפתור בעיה זו, שר העלייה והקליטה ומנכ"ל המשרד פעלו לצרוף מורי האולפנים לרפורמת אופק חדש ובכך שיפרו את תנאיהם בכ- 30%.
"מטרת אולפני השוברים הייתה לייצר המשך למידה רק אחרי הלימוד באולפנים הממשלתיים", מסביר אביחי כהנא מנכ"ל משרד העלייה והקליטה. "בשל מלחמת רוסיה אוקראינה והגעת גלי עלייה נרחבים מצד אחד, וחוסר במורים ובכיתות אולפן מהצד השני, הפכו אולפני השוברים לפתרון זמני ראשוני לממתינים לאולפן הממשלתי. ככאלה המענה שניתן על ידם לרבות התקציב שהוצמד לו עלה פי שלושה בהשוואה לתכנון המקורי".
בשנת 2023 למדו למעלה מ 8400 תלמידים באולפני השוברים והשנה מתוכננים ללמוד רק כ- 5000 עולים באולפנים הללו ועשרות אלפים במענים החדשים שהושקו כעת במסגרת הרפורמה החדשה.
המשרד צופה כי ב- 45 הרשויות המקומיות הזכאיות, יוקמו כ-68 כיתות בהם ילמדו כ-1700 תלמידים סה"כ. נכון להיום כ-10 רשויות כבר התחילו להפעיל את האולפנים.
"מהלך חשוב זה יגרום לכך שכעת יוחזרו אולפני השוברים לתפקידם המקורי, כשלב המשך בלבד לאולפנים הממשלתיים. לאור שיתוף הפעולה רב השנים תמוה כי גופים, שחרטו על דיגלם שהם פועלים למען העולים ממניעים אידאולוגיים, כעת פועלים מאינטרסים כלכליים צרים", אומר אביחי כהנא.
עיקרי תכנית "רפורמה בעברית"
פתיחת אולפנים חדשים באמצעות שיתוף פעולה עם הרשויות המקומיות – עד עכשיו אולפני העברית פעלו דרך משרד החינוך או כאולפנים פרטיים באמצעות שובר ממשרד העלייה והקליטה. כעת, משרד העלייה והקליטה החל בשיתוף פעולה עם רשויות מקומיות, על מנת לפתוח אולפנים נוספים שיפעלו לא רק בשעות הבוקר אלא בכל שעות היום, על מנת לענות לצרכים שונים של אוכלוסיית העולים.
תגבור האולפנים של משרד החינוך – הרחבת האולפנים באמצעות תגבור מצבת המורים.
"דיגיטל בקהילה": לימודי עברית אונלייןטרם העלייה או לאחריה – באמצעות פורטל campus.IL משרד העלייה והקליטה מציע לימודי עברית אונליין בהיקף של לפחות 1,000 שעות. הלימודים מתקיימים לצד מעטפת קהילתית על פי שפת האם, מדינה, מקצוע (למשל קהילת רופאים), וזאת על מנת לאפשר לעולים לצד לימודי העברית ליצור קשרים חברתיים עם עולים אחרים. העולים יכולים ללמוד אונליין עוד בטרם מועד העלייה לישראל, מכל מקום בעולם, כחלק מתהליך הליווי טרום העלייה, על מנת להגיע לארץ עם בסיס מסוים שיסייע להתאקלמותם. נכון להיום קהילת לימודי העברית עבור דוברי צרפתית ואנגלית כבר זמינה ובקרוב תושק קהילה עבור דוברי השפה הרוסית.
שר העלייה והקליטה, אופיר סופר: ״ידיעת השפה העברית היא צורך בסיס להתאקלמות העולים בישראל, הן מההיבט החברתי והן מההיבט התעסוקתי ובטח בכל הנוגע לתחושת השייכות. חשוב לנו שכל עולה, מבוגר או צעיר, יוכל ללמוד עברית בשלב מוקדם ככל האפשר בסמוך למועד עלייתו ארצה או אף קודם לכן. הרגשנו שהפתרונות הקיימים לא יענו על הצרכים הגדלים ככל שהעלייה גוברת ולכן השקנו את התכנית החדשה עם מגוון פתרונות יעילים שיענו על הצורך הראשוני והכל כך אלמנטרי של כל עולה ועולה. משרד העלייה והקליטה פועל להציע מגוון פתרונות לימוד עברית לעולים חדשים בישראל, ולראשונה עוד לפני הגעתם לארץ. המשרד מקדם לראשונה פתרונות חדשניים שמשלבים התאמה אישית ללימודי העברית ותוך חיבור לקהילה. הרפורמה בלימודי העברית היא חלק ממהלך כולל שרואה את צרכי העולה בצורה הוליסטית. אנו מוכנים ונערכים לקבל גם את גל העלייה בעקבות אירועי המלחמה.״